6 OK, HOGY MIÉRT ÉRDEMES TEJET FOGYASZTANOD

A tej és a tejtermékek fontos és hasznos tápanyagokat tartalmaznak, amelyekre a szervezetünknek kortól függetlenül szüksége van. A tej fehérjéi teljes értékűek, könnyen emészthetők és jól hasznosulnak. A jó minőségű fehérjék megfelelő mozgásmennyiség mellett védik az izomrendszert, növelik az állóképességet és javítják az immunrendszer állapotát.

Most megtudhatod, miért is érdemes minél több tejet és tejterméket fogyasztanod!


A TEJ? AZ TEJ.

Ha tejről beszélünk, akkor olyan állati eredetű termékről van szó, amit fejés útján nyernek ki, és nem tartalmaz semmilyen tartósítószert vagy egyéb tejidegen alkotórészt. Nincs utólag hozzáadott vitamin vagy ásványi anyag, mert ezeket már önmagában tartalmazza. Ezért van az, hogy a tej csomagolásán nem látható az összetevők listája, mivel 100%-osan csak tejből áll. 


A FEJLŐDÉS KULCSA

A tej minden életkorban fontos táplálékunk, ám gyermekkorban ez kiemelten igaz: többek között az erős, egészséges fogak és a megfelelő csonttömeg kialakulása érdekében. A fejlődéshez és növekedéshez a kiegyensúlyozott étrend részeként teljes értékű fehérjékre is szükség van. Ezek alkotórészei (aminosavai) ideális arányban és mennyiségben találhatók meg a tejben és tejtermékekben, ezért fontos elemei a mindennapi étkezéseknek. 


OKOSTÁNYÉR A TUDATOSSÁGÉRT

Az új hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR 6-17 éveseknek szóló változata szerint naponta 3 adag tej vagy ennek megfelelő tejtermék elfogyasztása javasolt a gyermekeknek (nagyságrendileg fél liter tej, vagy ezzel egyenértékű tejtermék).

1 dl tej kalciumtartalmának (kb. 120 mg) megfelelő tejtermékek: 2-3 dkg sajt (2-3 vékony szelet) vagy 15 dkg félzsíros tehéntúró (1 teniszlabdányi) vagy 1 dl joghurt, kefir.


A TEJ VITAMIN- ÉS ÁSVÁNYIANYAG-TARTALMA

Ásványi anyagok közül elsősorban a kalcium- és foszfortartalma jelentős, de található benne magnézium, nátrium és a testünk működéséhez szükséges egyéb mikroelemek is. Vízben és zsírban oldódó vitaminoknak is hasznos forrása, B1-, B2-, B12- vitamint, valamint A és D vitamint is tartalmaz.

ÉTELEK A TEJEN TÚL

A savanyított tejtermékeket az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk miatt fontos kiemelnünk: az élőflórás joghurt vagy a kefir a bélrendszer egészségét védő, jó hatású baktériumokat is tartalmazhat. Emiatt fogyasztásuk hasznos az emésztőrendszer egészsége szempontjából. A különféle sajtok, a tejszín, a tejföl nehezen nélkülözhető alapanyagai a leveseknek, főételeknek, a mártásoknak és süteményeknek is. 


KÖRNYEZETTUDATOS TÁPLÁLÉK

Ha olyan tejet, tejterméket választunk, amely magyarországi gazdaságból származik, akkor egyfelől biztosak lehetünk abban, hogy kiváló a minősége, másfelől teszünk a felesleges károsanyag kibocsátás ellen is. Ez persze nemcsak a tejtermékekre, hanem mindegyik táplálékra igaz.A tudatos vásárlás lényegében a környezetvédelemhez kapcsolható felelősségvállalás.